Etsi
Keskiviikko, Joulukuu 23, 2020

Meillä ihmisillä taitaa olla taipumus alkaa pitää arkisia asioita itsestäänselvyyksinä. Tämä vuosi on ikävällä tavalla muistuttanut meitä siitä. Koiran kanssa eläessä käy helposti samoin: kun arki sujuu niin porskutetaan eteenpäin, mutta ne tilanteet joissa ei suju pistävät heti silmään ja ärsyttävät. Jos koiran käytöksessä toistuu jokin ei-toivottu, kysytään meiltä kouluttajilta usein että miten tämän tai tuon saisi kitkettyä siitä pois. 

Useimmat meistä ovat hankkineet koiran ystäväksi, perheenjäseneksi, rinnallakulkijaksi. Ehkä harrastuskaveriksikin. Harrastuksia voi tulla ja mennä, mutta arkea eletään yhdessä ihan joka päivä. Miten sen saisi tuntumaan mukavammalta ja sujuvammalta?

Kun huomaan, että jokin koiran arkinen tapa alkaa ärsyttää, yritän nykyään toimia heti. Palaan edes päiväksi tai pariksi Kathy Sdaon viidenkympin systeemiin, eli seuraan koiraa ja sen tekemisiä enemmän myös niissä kaikkein arkisimmissa rutiinitilanteissa ja kehun sitä kun se toimii hyvin tai edes oikeansuuntaisesti, vähintään viisikymmentä kertaa päivässä. Ihan jokainen koirani on kyllä tunnistanut aidon iloni, mutta toki välillä lisäksi annan makupalan tai rapsutan tai annan sille sen suosikkitehtävän tai leikin sen kanssa hetken. On ihan huikeaa, miten nopeasti meidän molempien asenne alkaa muuttua! 

Haastan sinut kokeilemaan! Hyvän mielen lisäksi saatat huomata, miten samalla jokin ei-toivottu käytös alkaakin sammua pois. 

Tein alkutalvella paljon keikkatöitä, jolloin kello herätti aamuisin puoli kuuden aikaan. En ole aamuihminen. Meidän Sören on aina vilpittömän iloinen kun huomaa minun heräävän ja kailottaa riemunsa ääneen, työaamuina yhä voimistuvalla, korviahuumaavalla loilotuksella. Ei tosiaankaan ihan hyväntuulinen herätys hiljaisuudesta nauttivalle. Sörenin vauhdikas meno alkoi ärsyttää muutenkin, kun en kertaakaan päässyt töihin ilman että se oli sotkenut puhtaat housut kuraan ja rapaan. Viidenkympin positiivisuuspäivät olivat siis pikaisesti tarpeen. Ei tarvittu monta, mutta niiden myötä Sörenin itsehillintäkin parani taas huomattavasti ja aamuista tuli taas jopa hyväntuulisia!

Jos SMART x 50 koulutusmenetelmänä kiinnostaa (sillä sellaiseksi se on alunperin tarkoitettu), niin lisätietoa löytyy runsaasti netistä, Kathy Sdaon kirjan lisäksi. SMART on lyhenne sanoista see, mark, reward ja training eli huomaa, merkitse (ehdollisella vahvisteella), palkitse ja näin koulutat.


Torstai, Tammikuu 16, 2020

Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu eläinten kanssa! Yhteistyö eläimen ja omistajan kanssa kehittyy, tulee iloisia yllätyksiä ja sitten niitä jotka naurattavat vasta myöhemmin. Itse oppii aina vain uutta ja oivaltaminen tosiaan on kivaa niin eläimen kuin omistajankin mielestä! 

Tarinoita